Menu
TIK Skalica
TIK Skalica

Gastronomické špeciality mesta Skalica

Skalický trdelník, skalické vína a Skalická torta...

Skalica sa môže pochváliť okrem jedinečnej architektonickej štruktúry a bohatého kultúrneho života aj chutnými špecialitami, ktoré spolu správne chutia len na Záhorí. Keď sa povie Skalica každému sa hneď vybaví sladká špecialita „Skalický trdelník“. Žiadna skalická svadba sa nezaobíde bez unikátnej „Skalickej torty vysokej“. Ľahko korenistá chuť zázvoru podčiarkujúca sladkastú chuť charakterizuje špecialitu netypického tvaru „Skalické zázvorníky“, ktoré úžasne dopĺňajú zážitok pri popíjaní vína. Skalica však nie je len mestom cukroviniek, ale má aj iné špeciality ako napríklad Šumajster alebo Fazolnica. Na svoje si prídu i milovníci dobrého vína, ktorí môžu ochutnať miestnu Frankovku alebo Rubín.

Gastronomické špeciality mesta Skalica - prospekt

 

Skalický trdelníkSkalický rubín

Sladká špecialita, ktorej výroba má dlhú tradíciu. Je to múčnik posypaný vlašskými orechmi vyrábaný tradičným spôsobom z jemného vykysnutého cesta namotaním na „trdlo“, ktoré je pečené nad otvoreným ohňom, v čom je jeho originalita a dodáva mu jedinečnú chuť.

Koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe (inak tiež filozof a básnik) gróf József Gvadányi, ktorý neskôr do svojich služieb prijal kuchára zo Sedmohradska. A práve ten priniesol recept na výrobu trdelníka.

Koncom roka 2004 vzniklo občianske združenie Skalický trdelník, ktorého hlavným cieľom je udržanie tradície pôvodnej výroby tejto špeciality na otvorenom ohni.

V rámci náročnej rekonštrukcie historického komplexu františkánskych stavieb bol v jednej z miestností kláštora adaptovaný priestor tzv. čiernej kuchyne, v ktorom v súčasnosti prebieha výroba trdelníkov „po starom“.

 

LOGO Skalica chráni vynikajúce meno Skalického trdelníka. 22. októbra   2007 získal Skalický trdelník ochranné zemepisné označenie ako prvý   slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou. Udelením ochrannej značky prišlo k vymedzeniu zemepisnej oblasti, kde sa Skalický trdelník môže vyrábať. Označenie Skalický trdelník budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

 

Skalický trdelník si môžete zakúpiť:                                          

Vinotéka u františkánov - výroba a predaj Skalického trdelníka, predaj vín od miestnych vinárov, riadená degustácia regionálnych vín                                                                                Kráľovská 16, 909 01 Skalica, tel: 034/664 91 36, 0918 322 565, vinoteka@smmskalica.sk        http://www.smmskalica.sk/prevadzky/vyroba-skalickeho-trdelnika/

Vínotéka Pri hájku - výroba a predaj Skalického trdelníka, vína a gastroslužby              Tehelňa 1984/39, 909 01 Skalica, tel: 034 664 8336, skalmex@skalmex.sk                  www.skalmex.sk

LARK s.r.o. - výroba a predaj Skalického trdelníka, služby v oblasti cateringu a gastronómie                                                                                                                                  Pod hájkom 2, 909 01 Skalica, tel: 034 664 5164,  0917 960 010, sikulova@larksro.sk  http://www.larkskalica.sk/uvod/

Trdlotéka Skalica - Mama group s.r.o., výroba a predaj Skalického trdelníka                            Potočná 21, 909 01 Skalica, tel: +421 905 753 658, info@mamagroup.sk, www.mamagroup.sk/onas


                                                                                                     Skalický rubín Skalický rubín

 Svetoznáme víno zo skalickej vinohradníckej oblasti a je charakteristický   svojou farbou, po ktorej získal i svoje meno. Je zmesou odrôd Skalická   frankovka, Svätovavrinecké a Modrý portugal.

 

LOGO Skalický rubín, víno, ktoré neodmysliteľne patrí ku Skalici. Dňa   15. decembra 2017 mu Európska komisia udelila ochrannú známku.   Chránené označenie pôvodu v Európskej únii zabezpečuje vysoký stupeň   ochrany tohto značkového vína. Skalický rubín je červené víno, ktoré je  získané výhradne úplným alebo čiastočným alkoholovým skvasením červeného hrozna výhradne z odrôd Frankovka modrá (min. 70%), Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Toto víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na registrovaných viniciach nachádzajúcich sa v katastrálnom území mesta Skalica a obcí Mokrý Háj, Radošovce, Popudinské Močidlany, Prietržka a Vrádište (cca 50 km2), ktoré sa nachádzajú na úpätí kopca Vintoperk.

 

 

Skalická frankovka – je obľúbená odroda, ktorá získava svoju charakteristickú chuť miestnymi mikroklimatickými podmienkami. Je typickou odrodou v tomto vinárskom regióne.

 

Skalická torta 

Skalická torta je výrobok cukrársko-dekoračného, veľmi špecifického charakteru. Vyrába sa v Skalici a tam sa taktiež používa pri svadobných hostinách. Je vyrobená z jedlých surovín, no napriek tomu sa nepodáva ako dezert po jedle. Je veľmi krehká a jej ručná výroba je náročná. Vyvinula sa ako súčasť svadobných zvykov v Skalici. Pravá skalická svadba trvala i týždeň, a preto sa torta musela takýmto zvykom prispôsobiť, aby sa nepokazila. Zároveň sa vyvinula do krásneho ozdobného prvku ako sa na svadbu patrí.                                                                                                                                    

Šumajstr                                                                                                               

Šumajstr je bezmäsité jedlo pôvodom pochádzajúce z Moravy. Je to zmes krúpov a fazule posypaných oškvarkami a cibuľkou.

Recept

Ingrediencie:

  • 30dkg krúpov (namočených cez noc)
  • 20dkg fazule (namočených cez noc)
  • 2 veľké cibule
  • 20dkg oškvarkov

Príprava:

Krúpy a fazuľu namočíme - každé zvlášť - cez noc do studenej vody, potom uvaríme do mäkka - tiež každé zvlášť. Po uvarení zmiešame dohromady. Oškvarky dáme na rozohriatu panvicu spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou a osmažíme do zlatova. Zmes krúpov a fazule naložíme na tanier a posypeme oškvarkami s cibuľkou.

Skalické zázvorníky

sú sladké pečivo s korenistou príchuťou zázvoru rôznych tvarov.

Recept

Ingrediencie:

  • 450g cukru
  • 4 celé vajcia, 4 žĺtky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 60g ďumbiera
  • 250g hladkej múky
  • 250g krupicovej múky

Príprava:

Cukor miešame s celými vajcami a žĺtkami asi 15 minút. Potom pridáme potlčený a preosiaty ďumbier, kypriaci prášok a miešame ešte 15 minút. Zamiešame múku a na doske vymiesime. Ak cesto nie je dosť husté, pridáme múku. Rozvaľkáme na hrúbku prsta a necháme do druhého dňa na doske povykrajované. Potom na vymastenom plechu pečieme v rozohriatej rúre.

Fazolnica 

Tradičná miestna fazuľová polievka charakteristická pre tento región.

Dátum vloženia: 10. 2. 2016 11:54
Dátum poslednej aktualizácie: 14. 11. 2023 13:36
Autor: TIK Skalica

Atrakcie

Preklad (translations)

Skalica - Slobodné kráľovské mesto

 

Otváracie hodiny

  • Pondelok:  07:30 - 15:30 hod.
  • Utorok:       07:30 - 15:30 hod.
  • Streda:       07:30 - 15:30 hod.
  • Štvrtok:      07:30 - 15:30 hod.
  • Piatok:       07:30 - 15:30 hod.
  • Sobota:       zatvorené
  • Nedeľa:       zatvorené
Obedová prestávka: 
11:30 - 12:00 hod.

Skalica - štyri ročné obdobia