Skalický trdelník, skalické vína a Skalická torta...
Skalica sa môže pochváliť okrem jedinečnej architektonickej štruktúry a bohatého kultúrneho života aj chutnými špecialitami, ktoré spolu správne chutia len na Záhorí. Keď sa povie Skalica každému sa hneď vybaví sladká špecialita „Skalický trdelník“. Žiadna skalická svadba sa nezaobíde bez unikátnej „Skalickej torty vysokej“. Ľahko korenistá chuť zázvoru podčiarkujúca sladkastú chuť charakterizuje špecialitu netypického tvaru „Skalické zázvorníky“, ktoré úžasne dopĺňajú zážitok pri popíjaní vína. Skalica však nie je len mestom cukroviniek, ale má aj iné špeciality ako napríklad Šumajster alebo Fazolnica. Na svoje si prídu i milovníci dobrého vína, ktorí môžu ochutnať miestnu Frankovku alebo Rubín.
Gastronomické špeciality mesta Skalica - prospekt
Keď sa povie Skalica, okrem vína mnohých určite hneď napadne slovíčko, ktoré nenájdu v pravidlách slovenského pravopisu, ale pritom je všeobecne veľmi známe. Skalický trdelník - tí, čo ho poznajú vedia o čom je reč a pre tých, ktorým toto slovo nič nehovorí, prezradíme, že je to sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi, ktorej výroba má dlhú tradíciu. Koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe (inak tiež filozof a básnik) gróf József Gvadányi, ktorý neskôr do svojich služieb prijal kuchára zo Sedmohradska. A práve ten priniesol recept na výrobu trdelníka. Koncom roka 2004 vzniklo občianske združenie Skalický trdelník, ktorého hlavným cieľom je udržanie tradície pôvodnej výroby tejto špeciality na otvorenom ohni.
V rámci náročnej rekonštrukcie historického komplexu františkánskych stavieb bol v jednej z miestností kláštora adaptovaný priestor tzv. čiernej kuchyne, v ktorom v súčasnosti prebieha výroba trdelníkov „po starom“. Skalica chráni vynikajúce meno Skalického trdelníka. 22. októbra 2007 získal Skalický trdelník ochranné zemepisné označenie ako prvý slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou. Udelením ochrannej značky prišlo k vymedzeniu zemepisnej oblasti, kde sa Skalický trdelník môže vyrábať. Označenie Skalický trdelník budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.
V októbri 2007 získal Skalický trdelník ako prvý slovenský potravinársky výrobok ochrannú značku Európskej únie a Slovensko tak má vďaka Skalickému trdelníku prvé ochranné označenie riadne zaregistrované Európskou komisiou.
Vinotéka u františkánov - výroba a predaj Skalického trdelníka, predaj vín od miestnych vinárov, riadená degustácia regionálnych vín Kráľovská 16, 909 01 Skalica, tel: 034/664 91 36, 0918 322 565, vinoteka@smmskalica.sk http://www.smmskalica.sk/prevadzky/vyroba-skalickeho-trdelnika/
Vínotéka Pri hájku - výroba a predaj Skalického trdelníka, vína a gastroslužby Tehelňa 1984/39, 909 01 Skalica, tel: 034 664 8336, skalmex@skalmex.sk www.skalmex.sk
LARK s.r.o. - výroba a predaj Skalického trdelníka, služby v oblasti cateringu a gastronómie Pod hájkom 2, 909 01 Skalica, tel: 034 664 5164, 0917 960 010, sikulova@larksro.sk http://www.larkskalica.sk/uvod/
Trdlotéka Skalica - Mama group s.r.o., výroba a predaj Skalického trdelníka Potočná 21, 909 01 Skalica, tel: +421 905 753 658, info@mamagroup.sk, www.mamagroup.sk/onas
Skalická frankovka – je obľúbená odroda, ktorá získava svoju charakteristickú chuť miestnymi mikroklimatickými podmienkami. Je typickou odrodou v tomto vinárskom regióne.
Skalický rubín – svetoznáme víno zo skalickej vinohradníckej oblasti a je charakteristický svojou farbou, po ktorej získal i svoje meno. Je zmesou odrôd Skalická frankovka, Svätovavrinecké a Modrý portugal.
Skalická torta je výrobok cukrársko-dekoračného, veľmi špecifického charakteru. Vyrába sa v Skalici a tam sa taktiež používa pri svadobných hostinách. Je vyrobená z jedlých surovín, no napriek tomu sa nepodáva ako dezert po jedle. Je veľmi krehká a jej ručná výroba je náročná. Vyvinula sa ako súčasť svadobných zvykov v Skalici. Pravá skalická svadba trvala i týždeň, a preto sa torta musela takýmto zvykom prispôsobiť, aby sa nepokazila. Zároveň sa vyvinula do krásneho ozdobného prvku ako sa na svadbu patrí.
Šumajstr je bezmäsité jedlo pôvodom pochádzajúce z Moravy. Je to zmes krúpov a fazule posypaných oškvarkami a cibuľkou.
Ingrediencie:
Krúpy a fazuľu namočíme - každé zvlášť - cez noc do studenej vody, potom uvaríme do mäkka - tiež každé zvlášť. Po uvarení zmiešame dohromady. Oškvarky dáme na rozohriatu panvicu spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou a osmažíme do zlatova. Zmes krúpov a fazule naložíme na tanier a posypeme oškvarkami s cibuľkou.
sú sladké pečivo s korenistou príchuťou zázvoru rôznych tvarov.
Ingrediencie:
Cukor miešame s celými vajcami a žĺtkami asi 15 minút. Potom pridáme potlčený a preosiaty ďumbier, kypriaci prášok a miešame ešte 15 minút. Zamiešame múku a na doske vymiesime. Ak cesto nie je dosť husté, pridáme múku. Rozvaľkáme na hrúbku prsta a necháme do druhého dňa na doske povykrajované. Potom na vymastenom plechu pečieme v rozohriatej rúre.
Tradičná miestna fazuľová polievka charakteristická pre tento región.